Menu

Vanaf 1 juli is het toegestaan om weer fysiek samen te komen, maar door de corona regels kan dat niet met de hele gemeente. Online diensten blijven daarom nog wel even een aanvulling op de fysieke samenkomsten

Online diensten

Veel gemeenten kiezen ervoor de diensten komende zondagen met een zo klein mogelijke groep (bijvoorbeeld alleen predikant, muziekteam/organist, mediateam, een enkele ouderling) live te streamen voor gemeenteleden en anderen. De gebruikelijke handdruk tussen ouderling en predikant kan vervangen worden door een hand op het hart of een knik met het hoofd.

Geen online mogelijkheden?

Zit je in een kleinere gemeente en heb je niet de mogelijkheid om zelf diensten online aan te bieden? Dan kun je natuurlijk gebruik maken van een van de bovengenoemde mogelijkheden. Je kunt ook een gemeente in jullie buurt uitzoeken die wel uitzendingen online verzorgt. Zoek contact om te kijken of je daarmee kunt samenwerken. Al is het maar dat luisteraars van de 'gastgemeente' worden verwelkomt. En dat er voor elkaar wordt gebeden. Ook zo kunnen kerken elkaar tot een hand en voet zijn.

Tip

Nu het sociale contact na de kerkdienst gemist wordt kunnen gemeenteleden of wijkwerkers korte filmpjes maken met een bericht hoe leden deze tijd ervaren. De filmpjes kunnen na de kerkdienst getoond worden. Het geeft aanknopingspunten voor een telefoontje of kaartje naar vooral de oude gemeenteleden zonder computer, iPad of smartphone.

Handboek over online kerkdiensten

Download het gratis e-book van ISI Media. Inmiddels is de 2e geactualiseerde editie beschikbaar.

Je lees alle ins- en outs om een online kerkdienst te organiseren via video en podcasts: hoe je kunt streamen, de apparatuur, de software, de (gratis) platformen, de rechten en de privacy. Allemaal in één handig e-book. Of je nu veel of weinig ervaring hebt met online diensten, iedereen die geïnteresseerd is in het effectief maken van online kerkdiensten doet in dit boek nieuwe kennis op en krijgt inspiratie.

Website over streamen kerkdiensten

De website kerkdienstenstream.nl deelt de opgedane kennis met andere kerken die willen gaan streamen of de kwaliteit van hun stream te verbeteren.

Veel gestelde vragen over erediensten

Inspireer elkaar!

Er komt in deze tijd ontzettend veel creativiteit los. Dat is geweldig inspirerend om te zien. Daarom willen we al die mooie ideeën hier delen met anderen. Dus heb je zelf een mooi idee of goede suggestie? Geef het aan ons door! Samen staan we sterker.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt