Menu

Online diensten

Vanaf 23 maart is het niet meer toegestaan om fysiek in kleine groepen bij elkaar te komen, tot in elk geval 1 juni. Voor de eredienst wordt een uitzondering gemaakt, mits die onder de 30 personen blijft en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen. Het aantal van maximaal 30 personen geldt alleen voor uitzonderlijke situaties zoals uitvaarten. In alle andere gevallen is het schadelijk voor de beeldvorming richting kerken en is het risico voor de volksgezondheid te groot. Zo mogelijk komen er verdere beperkende maatregelen wanneer kerken zich hier niet aan houden. Daarom met klem de oproep om online samenkomsten te organiseren met een minimaal aantal mensen dat hiervoor nodig is.

Online diensten

Veel gemeenten kiezen ervoor de diensten komende zondagen met een zo klein mogelijke groep (bijvoorbeeld alleen predikant, muziekteam/organist, mediateam, een enkele ouderling) live te streamen voor gemeenteleden en anderen. De gebruikelijke handdruk tussen ouderling en predikant kan vervangen worden door een hand op het hart of een knik met het hoofd.

Geen online mogelijkheden?

Zit je in een kleinere gemeente en heb je niet de mogelijkheid om zelf diensten online aan te bieden? Dan kun je natuurlijk gebruik maken van een van de bovengenoemde mogelijkheden. Je kunt ook een gemeente in jullie buurt uitzoeken die wel uitzendingen online verzorgt. Zoek contact om te kijken of je daarmee kunt samenwerken. Al is het maar dat luisteraars van de 'gastgemeente' worden verwelkomt. En dat er voor elkaar wordt gebeden. Ook zo kunnen kerken elkaar tot een hand en voet zijn.

Handboek over online kerkdiensten

Download het gratis e-book van ISI Media. Je lees alle ins- en outs om een online kerkdienst te organiseren via video en podcasts: hoe je kunt streamen, de apparatuur, de software, de (gratis) platformen, de rechten en de privacy. Allemaal in één handig e-book van 56 pagina's. Of je nu veel of weinig ervaring hebt met online diensten, iedereen die geïnteresseerd is in het effectief maken van online kerkdiensten doet in dit boek nieuwe kennis op en krijgt inspiratie.

Veel gestelde vragen over erediensten

Inspireer elkaar!

Er komt in deze tijd ontzettend veel creativiteit los. Dat is geweldig inspirerend om te zien. Daarom willen we al die mooie ideeën hier delen met anderen. Dus heb je zelf een mooi idee of goede suggestie? Geef het aan ons door! Samen staan we sterker.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt