we gaan ze halen

Waarom reed Diaconaal Steunpunt mee met ‘we gaan ze halen’

Woensdag 30 november reed een lange stoet van auto´s naar politiek Den Haag. De initiatiefnemers van de actie ‘We gaan ze halen’ roepen de regering op om zich hard te maken voor de opvang van de 3797 beloofde vluchtelingen. Met de actie willen ze laten zien dat er wel degelijk draagvlak is onder de Nederlandse bevolking voor een humane opvang van vluchtelingen. Ook het Diaconaal Steunpunt reed mee. Waarom?

Waarom meedoen?

Begin maart sloot de Balkanroute. Meer dan 62.000 vluchtelingen en migranten zijn hierdoor vast komen te zitten in Griekenland. Op de Griekse eilanden zitten volgens de laatste cijfers 16.626 vluchtelingen vast, terwijl er ruimte is voor niet meer dan 7.450 mensen.
Toen de grenzen in Europa dichtgingen voor vluchtelingen, beloofde onze regering dat er binnen twee jaar zo’n 4.000 vluchtelingen in ons land zouden worden opgenomen. Van die belofte komt maar bar weinig terecht: na ruim een jaar is nog maar 16% gerealiseerd. In dit tempo zijn we bijna twee jaar (21 maanden) langer bezig dan afgesproken. Ondertussen wordt de situatie in de Griekse kampen steeds slechter. Sommige vluchtelingen gaan hun tweede winter in een tent tegemoet.
Het Diaconaal Steunpunt reed mee in deze optocht, om zo de regering aan haar belofte te herinneren.

Is het Diaconaal Steunpunt niet naïef?

We beseffen dat de situatie rondom vluchtelingen complex is en dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn voor de brandhaarden in deze wereld. Wij voelen ons machteloos. Ook omdat we beseffen dat de standpunten hierover in de samenleving (en ook in de kerk) verdeeld zijn. Maar we willen niet alleen onze onderbuik laten spreken, maar vooral ons hart, en ons inzetten voor een barmhartige en rechtvaardige ondersteuning van de naaste in nood. En recht doen begint dan heel eenvoudig bij doen wat je hebt beloofd.

We kunnen ze toch niet allemaal opvangen?

Er zijn nog nooit zoveel vluchtelingen geweest als nu. Het overgrote deel daarvan verblijft in eigen land of wordt opgevangen in de regio (49 miljoen mensen in totaal). Maar de regio gaat gebukt onder deze enorme hoeveelheid. Nederland kan haar steentje bijdragen door ook de rest van de beloofde 3797 toegezegde vluchtelingen snel op te vangen. Het is onwerkelijk dat aan de grenzen van Europa zoveel vluchtelingen en migranten onder inhumane omstandigheden moeten zien te overleven, terwijl ondertussen in Nederland asielzoekerscentra worden gesloten en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers personeel moet ontslaan.

Gaat het Steunpunt echt vluchtelingen halen?

We vinden dat een taak voor de politiek. Daarom sluiten wij ons aan bij een beweging die dit duidelijk wil laten horen in Den Haag. In feite zegt deze actie ’kom op regering, voeg de daad bij het woord, want beloofd is beloofd’. En die oproep ondersteunen wij van harte!