“Wij vragen de regering om een humaan asielbeleid”

Eenentwintig maatschappelijke en mensenrechtenorganisaties hebben de handen ineen geslagen. Met een gezamenlijke oproep reageren zij op het instemmen van de Tweede Kamer met het nieuwe asielplan van de EU.  Gezamenlijk vragen zij de regering om een humaan asielbeleid in lijn met het internationale recht.

EU-president Tusk heeft als mogelijke oplossing van het migratie- en vluchtelingenvraagstuk voorgesteld om Europa af te sluiten voor mensen op de vlucht. Opvang, bescherming en hulp voor kwetsbaren wordt daarmee afgeschoven op landen die daar stuk voor stuk minder toe in staat zijn dan EU landen zelf. In de gezamenlijke advertentie zeggen de organisaties: “Er is groot verschil tussen opvangen in de regio en opsluiten in de regio”.

Kwetsbare mensen

“Europa afsluiten voor kwetsbare mensen op de vlucht is onacceptabel. Wij vragen de Nederlandse regering om moreel leiderschap en een asielbeleid dat recht doet aan waar Europa voor staat: menselijkheid, solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid. Niemand vlucht vrijwillig”, aldus de organisaties.

Opvang, bescherming en hulp voor kwetsbaren wordt daarmee afgeschoven op landen die daar stuk voor stuk minder toe in staat zijn dan EU landen zelf.

Handen ineen

Nooit eerder sloegen in zo’n korte tijd zoveel maatschappelijke organisaties de handen ineen om hun zorgen te uiten voor voorgenomen wijzigingen in het asielbeleid. De actie wordt gesteund door: Amnesty InternationalArtsen zonder GrenzenCARE NederlandCordaidHet Rode KruisHivosICCO/Kerk in AktieOxfam NovibPAXPlan NederlandRed een KindSave the ChildrenSOS KinderdorpenStichting VluchtelingStichting voor Vluchteling-Studenten UAFTearTerre des HommesVluchtelingenwerk NederlandWar ChildWorld Vision en ZOA.

Het Diaconaal Steunpunt schaart zich achter de oproep om ons in te zetten voor een eerlijk, solidair en humaan asielbeleid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *