Menu

Tips voor het diaconale gesprek

We voeren heel wat gesprekken op een dag. Maar wat is nou het geheim van een goed gesprek? Hieronder vind je een aantal concrete tips om je te helpen bij je diaconale gesprekken

Tips

  • Stel open vragen. Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden.
  • Vul stiltes in een gesprek niet te snel op. Stiltes kunnen rust creëren en geven de andere de gelegenheid om na te denken alvorens wat te zeggen.
  • Pak niet meteen pen en papier. Anders lijk je een soort controleur. Later in het gesprek, of eenmaal weer thuis, kun je altijd nog de benodigde gegevens noteren.
  • Laat je meevoeren door het gesprek. Tijdens het gesprek kunnen er zomaar allerlei gedachten naar boven komen wanneer de ander aan het woord is. Over dingen die je wil zeggen. Of die je wil vragen. Laat die gedachten gaan en blijf luisteren.
  • Stel jouw ervaringen niet gelijk aan die van de ander. Wanneer iemand vertelt over iets vervelends wat hij heeft meegemaakt, vertel dan niet wat jij hebt meegemaakt. Het is niet hetzelfde. En minstens zo belangrijk: het gaat niet om jou.
  • Luister. Luister oprecht. Luisteren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid om te ontwikkelen. Stephen Covey zei niet voor niets: “De meesten van ons luisteren niet om te begrijpen maar om te reageren.”
  • Check of je het goed hebt begrepen:
    ‘Ik vind het belangrijk dat ik jou goed begrijp, begrijp ik je goed dat…’

Gesprekstechnieken

Er zijn een aantal gesprekstechnieken die je kunt toepassen in je diaconale gesprek. We lichten ze hieronder kort toe. Wil je er meer over weten, dan is er genoeg te vinden op internet.

Als diaken weet ik uit ervaring dat je zomaar financieel in de knel kunt komen. Vaak hebben mensen de neiging om dat voor zichzelf te houden. Mocht zoiets zich bij jullie voordoen, dan wil ik dat jullie weten dat ik bereikbaar en beschikbaar ben om te luisteren en mee te denken over oplossingen. Aarzel niet om dan contact met me op te nemen.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt