Heb je aanvullingen, suggesties, goede voorbeelden of andere tips? Geef ze aan ons door.

Je kunt een sociale kaart op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld met het oog op:
Doorverwijzen
Een sociale kaart geeft een overzicht van organisaties en instellingen waarnaar je kunt doorverwijzen. Zorg ook dat je als diaconie (of diaconaal platform) vindbaar bent. Organisaties kunnen dan ook naar de diaconie verwijzen bij vragen waar zij niet in kunnen voorzien.
Samenwerken
Een sociale kaart geeft inzicht in welke kerken, organisaties en instellingen nog meer actief zijn in je buurt. Deze informatie kan aanleiding zijn om de handen ineen te slaan en op concrete punten samen te werken. Samen sta je sterker en het bundelen van krachten, middelen, kennis en ervaring leidt tot een effectievere diaconale inzet in je eigen plaats.
Inspringen op gaten
Een sociale kaart geeft inzicht in wat er al aan hulp geboden wordt. Daarmee wordt ook zichtbaar welke noden blijven liggen. Je krijgt een goed beeld van de situatie door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en sleutelfiguren in de buurt. Wil je weten hoe je dat kunt aanpakken? Kijk dan bij het buurtonderzoek.
Er zijn diverse informatiebronnen die je kunt gebruiken voor het maken van een sociale kaart. Hieronder geven we een paar suggesties.
De gevonden informatie kun je in een schema zetten, zodat je in één oogopslag de gegevens kunt vinden. Periodiek kun je het schema langslopen om te zorgen dat de gegevens actueel blijven.
Heb je aanvullingen, suggesties, goede voorbeelden of andere tips? Geef ze aan ons door.