Menu

Schaal van overvloed

In de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Groningen-Zuid was het jaarthema Volg Mij, laat je hart spreken. Tijdens de startbijeenkomst werden gemeenteleden gestimuleerd om hun missionaire ideeën te delen. De schaal van overvloed werd het winnende idee. Gemeenteleden kunnen geld nemen uit de schaal van overvloed, om daarmee mensen in hun omgeving te helpen. Het bedrag en het doel wordt op een briefje geschreven om het gebruik ervan met de gemeente te delen en ook zodat er voor mensen gebeden kan worden. Gemeenteleden vullen zelf het geld in de schaal van overvloed weer bij.

Hoe het werkt

De mooie schaal staat in de hal van de kerk op een sta-tafel. Elke zondag vult een diaken de schaal voor aanvang van de dienst met het geld dat gegeven is. Deels komt dit vanuit diaconie door het uitloven van een prijs voor het beste diaconale idee. De rest komt van gemeenteleden die spontaan het bedrag in de schaal aanvullen. Gemeenteleden die iemand in hun omgeving willen helpen en daarvoor geld nodig hebben, kunnen dit bedrag uit de schaal nemen en het benodigde product aanschaffen. Bij de schaal liggen briefjes waar de bestemming van het geld op geschreven wordt. Dit wordt vervolgens met de gemeente gedeeld op een bord waarop de bestedingen worden vermeld. Zo kan de gemeente meeleven en de schaal eventueel weer aanvullen. Er wordt goed gebruikgemaakt van de schaal van overvloed. Zo is er inmiddels geld uitgenomen voor de aanschaf van een kinderfiets en een afzuigkap. Zo konden mensen worden geholpen die dit nodig hadden en het niet zelf konden betalen. Het geld is daarna direct weer aangevuld door gemeenteleden.

Een eigen schaal?

Wil je zelf ook een ‘schaal van overvloed’ in je eigen gemeente neerzetten? Alles wat je nodig hebt, is een schaal, wat briefjes of kaartjes, een pen en iemand die het geld beheert

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt