Menu

Samen eten

Samen met iemand eten had voor de Israëlieten al een diepe betekenis. Het hield allereerst een wederkerige relatie van vriendschap of genegenheid in. In onze tijd is samen eten nog steeds een goede manier van aandacht geven aan een ander. Daarom zijn er in zoveel kerken ook initiatieven waar ‘samen eten’ centraal staat. Laat je inspireren door de volgende voorbeelden.

Aan tafel

Aan tafel in Vathorst is een initiatief van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in de wijk Vathorst en van Bzzzonder, allebei partners in het project ‘Buitengewoon Zorgzaam’ waarin: Groeien, Geloven, Ontmoeten en Leven de kernwoorden zijn. Het doel van ‘Aan tafel in Vathorst’ is om mensen met elkaar in contact te brengen. Elke laatste woensdag van de maand komt een groep bewoners uit Vathorst bij elkaar om gezellig met elkaar te eten. Dit maandelijkse ongedwongen samenzijn staat open voor iedereen uit Vathorst die het leuk vindt om andere wijkbewoners te ontmoeten. Zonder verplichtingen. Gemiddeld telt de groep 15 tot 20, soms wisselende, deelnemers die genieten van bijzondere kookkunsten.

Het opdoen van nieuwe contacten in Vathorst geeft soms onverwachte wendingen. Misschien kun je, hoe eenvoudig ook, iets voor elkaar betekenen. Dat kan variëren van het doen van een boodschap, het schrijven van een gedicht tot het maaien van het gras. Iets doen voor een ander is niet verplicht, ook zonder dat ben je welkom aan tafel.

KomEet

KomEet is een maaltijdproject, bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor bij een gezellige maaltijd. In de oneven weken staat er op maandag voor één euro een driegangenmenu klaar voor mensen die, door moeilijke omstandigheden, tussen wal en schip geraakt zijn. Mensen die misschien niet zoveel geld hebben en de voedselbank nodig hebben om te kunnen eten of weinig contacten hebben. Verder is KomEet vooral bedoeld voor mensen die in Wageningen woonachtig zijn. De maaltijden zijn een initiatief van de werkgroep Bindmiddel. Deze werkgroep bestaat uit leden de Nederlandse Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en de Evangeliegemeente ABC Salem, maar er zijn inmiddels ook vrijwilligers uit andere kerkelijke gemeenten betrokken.

Startdag met de buurt

‘Als we iets willen betekenen voor onze omgeving, dan nodigen we de buurtbewoners uit voor onze startzaterdag barbecue’. Die inspirerende gedachte tijdens een kerkdienst van de Immanuelkerk (NGK) in Amstelveen werd werkelijkheid. Een fleurige uitnodiging met ballon en serpentines is huis-aan-huis verspreid. De aanmeldingen kwamen al snel binnen in de brievenbus van de kerk en via een speciaal e-mailadres. Er volgde een zonovergoten middag waar ruim honderd mensen heerlijk hebben gegeten van de barbecue en de salades waarvoor gemeenteleden hadden gezorgd. Door de ongedwongen sfeer konden de initiatiefnemers van het buurtfeest de omwonenden kennis laten maken met de activiteiten die zij voor de buurt doen: de koffieochtend, ontmoetingsmaaltijden, Alphacursus, maar ook een goed gesprek met of luisterend oor van de predikant.

Zelf maaltijden organiseren

Een goede locatie met de juiste voorzieningen, vrijwilligers die koken en mensen met de gave van gastvrijheid. Dat is wat je nodig hebt om eenzamen, ouderen, vluchtelingen, buurtbewoners of andere mensen maaltijden te kunnen aanbieden. Denk goed na over het vragen van wel of geen vergoeding. Verder is het belangrijk de juiste frequentie te kiezen. Passend bij de draagkracht van de vrijwilligers, maar ook passend bij de behoefte van de mensen waarvoor je de maaltijden wilt organiseren.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt