Samen tegen armoede in Meppel

Donderdag 31 maart 2017. Maart roert zijn staart: het is 22 graden. Maar dat weerhoudt 40 diaconaal betrokken mensen uit het noorden van het land er niet van om naar Meppel te komen voor een avond met veel informatie en vruchtbare uitwisseling over armoede en diaconale hulp in Nederland. Wat kun je als kerken doen? Heel veel, zo blijkt uit de vele voorbeelden, tips en initiatieven die over tafel gaan.

Kerk krimpt, hulp groeit

Carla van der Vlist vertelt over het onderzoek naar diaconale hulp, dat door de gezamenlijke kerken in 2016 is uitgevoerd. In die hulp gaat al met al ruim 36 miljoen euro per jaar om. En er worden bijna 730.000 vrijwilligersuren in gestoken, nog los van allerlei initiatieven als inloophuizen. De hoeveelheid hulp stijgt, ondanks forse krimp van de kerken. Er is dus echt wel wat aan de hand, en de kerkelijke inzet tegen armoede blijkt niet alleen uit het onderzoek, maar ook uit de grote betrokkenheid van de aanwezigen in Meppel.

 

Diaconale vertrouwenspersoon

Als voorbeeld vertelt Egbert Fokkema over een initiatief in Noord-Friesland, waar drie jaar lang een diaconaal vertrouwenspersoon actief was. Een betaalde kracht werkte namens 44 kerken in Friesland. Zeker in kleine gemeenten blijkt dat heel goed te werken: laagdrempelig en gemakkelijk benaderbaar. Een luisterend oor, intermediair, adviseur en helper op maat, een brug tussen cliënt, kerk, overheden en instanties. De diaconale vertrouwenspersoon was dagelijks te bereiken op een gratis 0800-nummer. Dat was een gouden greep.

Herhaling werkt

In de workshops komen nog veel meer voorbeelden aan de orde en zijn er waardevolle tips over de aanpak als je wat wilt betekenen voor mensen in je omgeving die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Wat werkt wel en wat niet? Hoe leg je de contacten en wat zijn de valkuilen? Van modern huisbezoek door te folderen met ‘kanskaarten’ tot stopperadvertenties en ‘tijdscollectes’: er zijn tal van manieren om te zaaien en het contact te vinden met de doelgroep. Zichtbaarheid met concrete activiteiten, zoals maaltijdprojecten, helpt enorm en maakt ook pastores die je er bij betrekt gevoelig. De daad bij het Woord voegen.

Nog meer regionale bijeenkomsten

De regio Noord beet het spits af. Op 6 april volgt Zuid, in Eindhoven.
Voor de bijeenkomsten in West en Oost is er nog volop gelegenheid tot aanmelden.
Doe mee op 11 mei in Woerden of 1 juni in Deventer-Colmschate!

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.