’Plan Samsom’ scherp afgekeurd door hulp-en mensenrechtenorganisaties

In een open brief aan PvdA-leider Samsom en premier Rutte spreken negen hulp-en mensenrechten organisaties hun diepe zorg uit over de plannen voor de aanpak van de migratiestroom naar Europa, die Samsom vorige week presenteerde. Zij willen dringend met Samsom en Rutte spreken, omdat deze plannen kunnen leiden tot verdere humanitaire ellende en schending van mensenrechten.

safe_imageHet voornemen om vluchtelingen die in Griekenland aankomen terug te zenden is zeer zorgwekkend. Turkije kan momenteel niet als veilig derde land worden beschouwd. Amnesty International berichtte afgelopen december nog dat Turkije vluchtelingen detineert en deporteert naar Syrië en Irak. Ook voorziet Turkije niet in adequate voorzieningen voor vluchtelingen.

Veilige en legale route

Hoeksteen van het plan is de creatie van een veilige en legale route voor vluchtelingen, door het gecontroleerd overbrengen van maximaal 250.000 vluchtelingen per jaar. Die route bestaat echter al: het hervestigingsprogramma van de UNHCR voor de meest kwetsbare vluchtelingen. Deze route wordt echter nu door Nederland en andere Europese landen nauwelijks gebruikt. Volgens de UNHCR zouden 460.000 Syrische vluchtelingen in de regio door andere landen opgenomen moeten worden. Nog geen derde daarvan is nu echter door Europese landen toegezegd. Daardoor, en het straks ook nog terugsturen van vluchtelingen die op eigen gelegenheid naar Europa komen, zal per saldo het aantal vluchtelingen in de overbelaste regio rond Syrië alleen maar verder toenemen.

De organisaties vrezen dat zij in hun werk de direct gevolgen zullen ondervinden: nog vollere vluchtelingenkampen, nog onveiligere routes, nog meer mensenrechtenschendingen en nog minder middelen voor vluchtelingen om te kunnen overleven in de regio. Op korte termijn vrezen zij een verdere groei van de zeer riskante mensensmokkel, doordat vluchtelingen nog snel de oversteek proberen te wagen, nu deze plannen openlijk worden besproken.

Gesprek

De organisaties dringen in hun brief aan op een gesprek. ‘De plannen bevatten naar onze overtuiging serieuze internationaalrechtelijke, mensenrechtelijke en humanitaire risico’s. Graag zouden wij dan ook met u nader in gesprek gaan om deze problemen toe te lichten en onze bijdrage te leveren aan een werkelijke oplossing van de problemen van vluchtelingen in de regio, onderweg en in Europa.’

De brief aan Samsom en Rutte is ondertekend door Kerk in Actie en Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en European Council on Refugees and Exiles.

 

Bron: Kerkinactie.nl