Er zijn voor je stad, dorp of buurt betekent dat je buren blij zijn dat je er bent. Omdat ze het gevoel hebben dat je hen helpt, ook als ze geen christen zijn. Wie kerk in de buurt wil zijn, moet dus weten wat er gebeurt in zijn omgeving. Zorg er daarom voor dat je weet welke vragen mensen hebben; waar lopen ze tegen aan of waar hebben ze last van. Pas dan kun je kijken waar jullie, met de mogelijkheden van jouw gemeente, het beste aan kunnen bijdragen en op welke manier. Met ‘verken je buurt’ vertellen we hoe je kunt ontdekken wat er speelt in jouw buurt.

Verken je buurt

Het Diaconaal Steunpunt en Missionair Werk van de NGK hebben samen ‘verken je buurt’ ontwikkeld waarin we je stap voor stap helpen bij het verkennen van jouw buurt.

Stap voor stap

Je buurt verkennen gaat zo:

 • Stap 1

  verken je buurt

  Eerst bepaal je wat je buurt is. Vervolgens verken je je buurt via internet. Daarna ga je zélf door je buurt en noteer je wat je zoal ziet en hoort. Als laatste leg je dat alles vast als basis voor de volgende stap.

 • Stap 2

  in gesprek met je buurt

  In gesprekken met mensen verdiep je wat je tot nu toe hebt gevonden. Dit is een mooie kans om gemeenteleden in te schakelen en zo de betrokkenheid op de buurt te vergroten.

  Stap 2

 • Stap 3

  in gesprek met je kerk

  Nu je de buurt in kaart hebt gebracht, ga je in deze stap nadrukkelijk meer kerkleden er bij betrekken. Ook ga je kijken wat jullie zelf in huis hebben en waar dat aansluit op wat je over je buurt gevonden hebt.

 • Stap 4

  aan de slag met de buurt

  Je kunt niet alle problemen oplossen en je kunt niet alles tegelijk. In deze stap helpen we je bij het maken van keuzes uit de verschillende opties die je hebt gevonden.

  Stap 4

Je eigen buurt verkennen

Jouw buurt verkennen gaat dus zo: je brengt in kaart welke vragen mensen in je buurt hebben en waar zij tegenaan lopen. Dan ontdek je ook welke mogelijkheden mensen zelf al hebben. Zo voorkom je een dubbel aanbod, omdat in wijken vaak al veel gebeurt wat je nog niet wist. Pas dan ga je uitzoeken wat er mist of beter kan. Als laatste breng je in kaart wat je als gemeentelid, kring, wijk of kerkgemeenschap aan mogelijkheden hebt en hoe je een steentje kunt bijdragen. Deze stappen worden in detail verder uitgewerkt in ‘verken je buurt’.

Kerk in de buurt

In de nieuwste Dienst vind je een uitgebreid artikel over het verkennen van je buurt. Het themanummer ‘Kerk in de buurt’ is aan te vragen voor de speciale prijs van € 1,50 per stuk; de verzendkosten zijn € 3,50 per pakket