Menu

Op 28 september kondigde premier Rutte aan dat de coronamaatregelen op veel vlakken worden aangescherpt vanwege de snelle stijging van het aantal besmettingen. Dit heeft ook gevolgen voor alle kerkelijke activiteiten. In dit bericht willen we daarop toelichting geven zodat in de plaatselijke situatie verantwoorde keuzes kunnen worden gemaakt.

laatste update: 6-10-2020

Geest van de regels

De nieuwe corona maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken. In dat licht moet naar aanvullende richtlijnen worden gekeken.

Aanvullende richtlijnen

Aanvullingen rond erediensten (update 6 oktober):

Op 5 oktober maakten kerkgenootschappen en religieuze instellingen nieuwe afspraken met minister Grapperhaus over de erediensten. Concreet betekent dit:

  • in oktober maximaal 30 mensen tijdens eredienst (exclusief medewerkers);
  • geen gemeentezang;
  • ook wordt er geadviseerd mondmaskers te dragen tijdens verplaatsingen.

Lees hierover meer in ons nieuwsbericht van 6 oktober.

Voor jeugdwerk geldt:

  • jeugdwerk/jongerenwerk (tot en met 18 jaar) kan doorgaan. Mits dat in het kerkgebouw (of school) plaats vindt en niet thuis.

Voor bijeenkomsten thuis geldt:

  • samenkomen in kleine groepjes thuis mag. Naast het eigen gezin met maximaal 3 extra mensen (niet meegeteld kinderen tot en met 12 jaar).
  • Bezoekwerk (diaconaal en pastoraal) kan en mag, met inachtneming van de algemene coronaregels en in overleg met het gemeentelid.

Voor overige bijeenkomsten geldt:

  • kringsamenkomsten kunnen in principe ook doorgaan. Mits dat in het kerkgebouw plaats vindt en niet thuis.
  • vergaderingen/commissiewerk: Ons advies is om voorlopig weer digitaal te vergaderen en alleen bij noodzaak fysiek af te spreken in het kerkgebouw.
  • Voor al deze bijeenkomsten geldt binnen een maximum van 30 personen (inclusief kinderen tot en met 12 jaar) per geschikte ruimte binnen. Buiten geldt een maximum van 40 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar.

Verdere maatregelen blijven van kracht

Daarnaast gelden nog steeds de al eerder gecommuniceerde maatregelen. De gebouwen moeten voldoende worden geventileerd. De gebruikelijke richtlijnen van het RIVM met betrekking tot hygiƫne blijven gelden (houdt anderhalve meter afstand, was je handen, hoest in de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes). Mensen met coronagerelateerde klachten dienen thuis te blijven.

In alle gevallen raden wij aan de informatie van de Rijksoverheid en het RIVM te lezen: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Voor de regionale situatie kun je de site van de GGD in je regio bekijken: www.ggd.nl. Wanneer de landelijke maatregelen vragen om aanpassingen van onze informatie, zullen we daarover communiceren. Houd daarvoor deze website in de gaten. 

Mondkapjes op in de kerk?
Op 30 september voegde de overheid aan de maatregelen een dringend advies toe om mondkapjes te gebruiken in alle publieke binnenruimtes. Het gaat om bijvoorbeeld winkels, musea, parkeergarages en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats. Op 5 oktober is met de minister afgesproken dat ook in kerken dringend wordt geadviseerd mondkapjes te dragen tijdens verplaatsingen (in- en uitlopen van de kerk of tijdens de dienst). Tijdens het zitten mogen mondkapjes af .

Dit advies is opgesteld in samenwerking met Steunpunt Kerkenwerk en de CGK en is afgestemd met de PKN.

Meer informatie
Het advies van de Protestantse Kerk in Nederland
Het advies van de werkgroep ‘Zingen in de kerk’

Reacties

Dag, worden kinderen meegerekend met de kerkdiensten van maximaal 30 personen of zijn 30 volwassenen toegestaan en tellen kinderen niet mee?

Beantwoorden

Moeten kinderen tot 18 jaar ook anderhalf meter afstand houden? Dit i.v.m. jeugdwerk in de kerk.

Beantwoorden

Dag Hilda,

Bedankt voor je vraag. Het is inderdaad best ingewikkeld met al die (soms verschillende en) veranderende richtlijnen.

Wij adviseren om in het jeugdwerk in de kerk de algemene richtlijnen aan te houden:

Wie zijn verplicht 1,5 meter afstand tot anderen te bewaren?
Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot personen van 18 jaar en ouder. En tot jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Vanaf 3 personen kan er worden gehandhaafd op die 1,5 meter.

Wie hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren?
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden. Leden van 1 huishouden en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de middelbare scholen, die na de zomervakantie weer volledig opengaan. De 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.

Voor meer informatie, zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/afstand-houden

Kun je hier verder mee?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt