Menu

Inmiddels hebben 4.953 mensen contact opgenomen via #Nietalleen. Van hen hadden 2.998 personen een hulpvraag, 2.393 mensen gebruikten het landelijke telefoonnummer om hun verhaal te doen en een praatje te maken. Er zijn 1.693 personen gekoppeld aan een lokaal initiatief. Verder hadden 779 bellers en mailers een opmerking, een vraag over #Nietalleen of belden om hun aanbod te delen. 

een praatje

Nog steeds zoeken de meeste mensen een praatje en geven aan zich eenzaam te voelen. Een deel van deze mensen heeft voldoende aan een gesprek met iemand van het landelijke belpanel. Soms wordt er met hen gebeden. Een aantal mensen belt (zeer) frequent. Veel mensen die een praatje zoeken worden gekoppeld aan een lokaal initiatief. Daarnaast blijft er vraag naar praktische hulp, zoals boodschappen halen of iets in huis of tuin doen. Mensen bellen ook om verrassingen te regelen voor hun familie of vrienden, bijvoorbeeld voor verjaardagen en jubilea. Het aantal bellers dat aangeeft te maken te hebben met psychische en psychiatrische problematiek blijft ongeveer gelijk.   

Studenten helpen daklozen
Studenten uit Enschede doen boodschappen en koken voor de bewoners van een centrum voor daklozen. De leiding van het centrum brengt het eten dan rond naar alle kamers. De kamers worden normaal gesproken alleen voor nachtopvang gebruikt, maar nu moeten de bewoners als ze ziek zijn de hele dag op hun kamer blijven. In een interview met RTV Oost zei Karin Bloemendal van het Leger des Heils: “Deze mensen hebben door hun verleden en levensstijl vaak een kwetsbare gezondheid, en ze weten zelf ook dat een besmetting grote consequenties kan hebben.” Leden van de grootste studentenvereniging van Enschede, A.S.V. Taste, koken nu om toerbeurt voor de daklozen. Daardoor heeft de leiding nu meer tijd voor de andere zorg voor de bewoners. 

Over de hulpbieders

Inmiddels hebben halverwege april 1591 initiatieven zich aangemeld om hulp te bieden. De initiatieven komen vanuit verschillende geloofsgemeenschappen, organisaties, politieke partijen en bedrijven. Ook onze kerken zijn lokaal actief via #nietalleen: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (74), Christelijke gereformeerde kerk (61), Nederlands-Gereformeerde Kerk (28). Aanmelden kan natuurlijk nog steeds via www.nietalleen.nl.

Een kookgroep
Via het Platform #Nietalleen kwam een hulpvraag binnen van een meneer die ernstig ziek is (maagkanker) en daardoor niet kan koken voor zichzelf. Hij at dus maar potjes babyvoeding. Doordat hij in de schulden zit kan hij zich geen ‘tafeltje-dekje’-voorziening veroorloven. Present Ede maakte een kook-appgroep aan. Acht mensen zorgen er nu voor dat meneer voldoende gezond en voedzaam eten krijgt. Zo kan hij goed aansterken voor zijn behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt