Menu

Het is zondagmiddag kwart over vijf en minister Bruno Bruins kondigt aan dat de seksindustrie haar deuren moet sluiten. In alle haast zijn de maatschappelijk werkers van stichting de Haven naar de straten gereden om de vrouwen op te vangen, om meer informatie te geven en om contacten te leggen voor als er de komende tijd iets geregeld moet worden. Leila, een van de vrouwen die in de straat werkt, roept met hoge stem en paniek in haar ogen: “Maar hoe moet ik nu mijn eten en de huur van mijn huis betalen?” In de verte slaan de kerkklokken zes keer. De laatste vrouwen stappen in een auto of in de tram. Dan is het stil. Voor de eerste keer is het écht stil in de Haagse prostitutiestraten.

Vrouwen staan nu op straat, zonder eten omdat de voedselbank haar deuren sluit. Ze willen graag terug naar familie in hun thuisland, maar kunnen niet weg omdat de grenzen gesloten zijn. Directeur Eva Wielenga van stichting de Haven zegt: “Omdat er zoveel onduidelijkheid is en de vrouwen zoveel vragen en problemen hebben, zien we het aantal hulpvragen ontzettend snel stijgen bij De Haven. Onze maatschappelijk werkers werken keihard om alle vrouwen op een goede manier te kunnen helpen aan voedsel, onderdak en een alternatief inkomen zoals een tijdelijke uitkering. We zien heel veel betrokkenheid om ons heen en we weten dat zonder die steun deze vrouwen nu kansloos zijn. Gelukkig hebben we goede contacten met de gemeente Den Haag en andere instanties waar we in deze heftige situatie nauw mee samenwerken. We moeten dit met elkaar doen!”

“Maar hoe moet ik nu mijn eten en de huur van mijn huis betalen?”

Voor veel vrouwen is deze crisis een onverwacht keerpunt. Ineens zien ze mogelijkheden om uit te stappen. Maatschappelijk werker Rianne zegt: “Het is een hele nare situatie waar voor een aantal vrouwen een positieve wending aan zit. Virginia bijvoorbeeld kennen we al jaren. Vanmorgen appte ze me: ‘Ik wil een andere baan buiten de prostitutie!’.”

Wil jij in deze crisis ook klaarstaan voor vrouwen in de seksindustrie? Je hulp is nu harder nodig dan ooit! Wil je vrouwen als Virginia helpen om nu uit de prostitutie te stappen? Steun hen door je gift over te maken naar NL45 INGB 0007361219, t.n.v. Stichting de Haven of door maandelijks te steunen. Namens de vrouwen: hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt