Menu

Van 30 september tot en met 11 oktober 2021 lopen 30 internationale pelgrims door Nederland om aandacht te vragen voor het klimaat. De pelgrimstocht start in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow, bij de 26e Wereldklimaatconferentie. Het vandaag gepubliceerde klimaatrapport onderstreept de urgentie van klimaatgerechtigheid.

Waarom een pelgrimstocht?

De pelgrimstocht wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken. De plaatselijke kerken zorgen voor onderdak en eten voor de pelgrims en organiseren activiteiten rond de komst van de pelgrims. Met deze pelgrimstocht willen wij als kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin.

We organiseren deze tocht omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven de handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen we dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping.

De tocht

Elke dag lopen de pelgrims een route van circa 25 kilometer. Ze lopen van stad naar stad. De route per dag vind je op deze pagina. Er zijn verschillende momenten en mogelijkheden om aan te sluiten:

  • Meelopen met een etappe. Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht en een (deel van de) route meelopen met de pelgrims. Elke dag kunnen er nog zestig extra lopers mee.  De plaatselijke kerken op de route organiseren activiteiten rond de aankomst en het vertrek van de pelgrims. Deze staan in september op onze website. 
  • Donderdag 30 september: officiële ontvangst van de pelgrims in Nederland. Tijdens dit moment krijgen de pelgrims een Klimaatbrief, die ze meenemen langs de kerken op de route. GroeneKerken en Vastenactie verspreiden deze brief ook onder alle kerken en roepen hen op de brief te ondertekenen. Hiermee onderschrijven kerken het belang van klimaatgerechtigheid en hun rol als het gaat om het zorgen voor de schepping. Tevens roepen ze in de brief regeringsleiders op om tot een rechtvaardig klimaatbeleid te komen.
  • Woensdag 6 oktober: actiedag in Amersfoort. Op 6 oktober wordt er niet gewandeld, maar organiseren we samen met de pelgrims een actiedag in Amersfoort. Kerken en de gemeente organiseren diverse activiteiten om bredere bewustwording en gedragsverandering te stimuleren. Het exacte programma wordt eind augustus bekend gemaakt.
  • Zondag 10 oktober: Landelijke klimaatetappe van Amsterdam naar Hoofddorp. Vlak voordat de pelgrims de overtocht naar Engeland maken, organiseren we samen met enkele andere organisaties een landelijke klimaatetappe. We beginnen de dag gezamenlijk in Amsterdam en in Hoofddorp sluiten we de pelgrimstocht in Nederland af en wordt de Klimaatbrief, ondertekend door kerken, overhandigd aan de pelgrims. De brief wordt in Glasgow overhandigd aan een van de leiders van de klimaattop. Met deze actie hopen de kerken hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen om tot een gezond klimaatbeleid te komen. Tijdens deze etappe kunnen enkele honderden mensen uit heel Nederland meelopen met de pelgrims. 

Hoe kan ik meedoen?

Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht. Zo geven we meer gewicht aan de bescherming van het klimaat, zowel binnen als buiten de kerk.

Je kunt daarom een (deel van) route meelopen met de pelgrims. Hiervoor moet je je opgeven. Dit kan vanaf 1 september via deze website of via info@groenekerken.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt