Menu

Kerkenhelpenkerken.nl start op verzoek van lokale kerken en partnerorganisaties een corona-noodhulpactie. “Deze actie is een logische reactie op de wereldwijde coronacrisis”, verklaart Klaas Harink, directeur van Verre Naasten. “Het coronavirus heeft grote impact op de levens van miljoenen mensen. Voor de inwoners van allerlei landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika is dit virus een regelrechte ramp. Niet alleen dreigt de angst om ziek te worden zonder toegang tot goede medische zorg, ook betekent een lockdown voor heel veel mensen: geen inkomsten en dus geen eten.”

Grote nood

Kerkenhelpenkerken.nl is het noodhulpinitiatief van de GZB, de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en Verre Naasten. Zij ontvingen de afgelopen weken tientallen steunverzoeken van lokale kerken en christelijke organisaties die diaconale noodhulp willen bieden. Gewoon in hun eigen omgeving: hun dorp of gemeenschap, waar zij de mensen kennen en weten waar noden zijn. “Maar omdat de financiële middelen van veel van onze partners beperkt zijn, hebben zij onze ondersteuning nodig”, legt Harink uit. “Via het noodhulpplatform Kerkenhelpenkerken.nl willen wij deze steun graag bieden. Samen willen we iets doen aan de grote nood die door de coronacrisis op allerlei terreinen ontstaat.”

Samen kunnen wij Jezus’ licht laten schijnen in zwaar getroffen regio’s

Voorzien in basisbehoeften

De diaconale noodhulpactie wil allereerst voorzien in basisbehoeften, bijvoorbeeld in gezinnen die door lockdowns zonder geld en voedsel zitten. Allerlei lokale kerken delen al zakken rijst uit, of (voedsel)pakketten met bijvoorbeeld linzen, sojabonen, olie, zout en zeep. Andere partners richten zich op het bestrijden van het coronavirus, via ondersteuning en advies op het gebied van hygiëne en gezondheid. Ook zijn er kerken en organisaties die het gemis aan goede medische zorg in hun regio enigszins proberen op te vangen. Ze proberen te voorzien in mondmaskers, handschoenen en zuurstofflessen, zodat in gebieden zonder dokterspost of ziekenhuis – of waar het klinieken ontbreekt aan deze beschermende middelen – toch verzorging van coronapatiënten mogelijk is.

Jezus’ licht laten schijnen

Wil je meehelpen? Maak dan je gift over via de website: Kerkenhelpenkerken.nl. “Het gaat om noodhulp die levensreddend kan zijn”, benadrukt Harink. “We willen lokale kerken helpen om van grote waarde te zijn voor hun gemeenschap, door diaconale hulp te bieden op het gebied van levensonderhoud, hygiëne en gezondheid. Uiteraard richten de kerken zich niet alleen op mensen binnen hun kerkelijke kring, maar op hun hele gemeenschap. Dat ondersteunen wij graag. Samen kunnen wij zo Jezus’ licht laten schijnen in zwaar getroffen regio’s.

Landelijke collecte 10 mei
Op 10 mei 2020 doen veel kerken in Nederland mee aan een landelijke collecte onder de vlag van #nietalleen. Het gaat om een collecte voor initiatieven en organisaties die hulp bieden in de nood die is ontstaan door de coronacrisis. Daarbij kan het gaan om hulp in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld voor kerkenhelpenkerken.nl. Hier lees je meer over deze landelijke collecte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt