Menu

‘Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf’, gaf premier Rutte opnieuw aan in de persconferentie van 6 mei. Het geeft iets weer van de behoedzaamheid waarmee het kabinet maatregelen wil verruimen. Basisscholen en kinderdagverblijven starten voorzichtig weer op. Contactberoepen mogen weer aan de slag. De terrasjes gaan weer open. We mogen met mondkapjes op gebruik maken van het Openbaar Vervoer. En ook voor kerken is de eerste verruiming aangekondigd. Vanaf 1 juli mogen kerken weer samenkomen, zij het met maximaal 100 personen. Wat betekent dat in een anderhalvemetersamenleving? [update 7 mei]

Anders organiseren

Wanneer er per 1 juli weer ruimte komt voor een bepaalde vorm samenkomen, dan gaan we voorlopig nog niet terug naar wat we gewend waren. In de anderhalve meter samenleving krijgen we ook als kerk te maken met protocollen. Daar wordt op dit moment ook vanuit kerken al in landelijk verband over nagedacht.

Voorbereiden

De verwachting is dat we in elk geval tot ver in het seizoen 2020 – 2021 te maken hebben met beperkende  maatregelen. Wat betekent dit voor de zondagse kerkdienst, de clubs, de verenigingen, de catechese en de huisgroepen? Het is verstandig om daar nu alvast over na te denken en je daarop voor te bereiden. Nu kijken we vooral even naar de kerkdienst. In de komende periode zullen we ook ingaan op kleinere groepen en onderlinge zorg.

Aspecten

Op dit moment wordt er gewerkt aan een protocol. De contouren daarvan worden langzaam zichtbaar. Daarin zullen de volgende aspecten in een bepaalde vorm een rol gaan spelen:

  1. Een nieuwe maximale capaciteit van het kerkgebouw
  2. De gevolgen daarvan voor samenkomsten
  3. Afspraken over ‘routing’
  4. Hygiëne maatregelen
  5. Koffiedrinken en collecteren
  6. Aandacht voor specifieke groepen

Meer informatie over deze aspecten vind je hier.

Elkaar helpen

In de komende tijd zullen er nieuwe vragen op ons afkomen, waarbij we elkaar kunnen helpen. Laten we daarom de vragen en de ideeën en ervaringen met elkaar delen. Zo kunnen we ook in deze tijd met elkaar nieuwe wegen vinden om God te dienen. Ondertussen volgen wij de ontwikkelingen op de voet en zullen daarover pro-actief blijven informeren.

Bron: Kerk in een anderhalve meter samenleving van Rudolf Setz. Bovenstaande tekst is een ingekorte en aangepaste versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt