Menu

Elke kerk heeft een diaconie. In elke plaats met meerdere kerken zijn dus meerdere diaconieën actief. In een grote plaats als Apeldoorn zijn tientallen kerken en diaconieën. Die diaconieën liepen elkaar soms danig in de weg. Dat werd pijnlijk duidelijk toen er concrete nood was. Een aantal jaar geleden nam Pieter de Weerdt uit Apeldoorn daarom het initiatief tot meer lokale samenwerking.

‘Waarom vinden we dat elke kerk aan alles mee zou moeten doen. Dat wilden we niet’

Pieter de Weerdt

In het diaconale netwerk “Omzien Naar Elkaar” werken inmiddels meer dan 20 kerken in Apeldoorn samen. De kracht van ONE-Apeldoorn is dat ze met elkaar het hele ‘sociale domein’ overzien, maar dat niet elke diaconie overal bij betrokken is. ‘Wat de kerken willen, dat doen we’, zegt Pieter. Daarbij zoeken ze aansluiting bij initiatieven die er al zijn.

Vakantiegeld samen delen

Wat voor moois dan kan gebeuren wordt onder andere zichtbaar in het project Vakantiegeld Samen Delen.

‘Het is meer dan geld’

Gertrudeke van der Maas

Negen jaar geleden begon dit op initiatief van ds. Gertrudeke van der Maas. In het afgelopen jaar is ruim € 125.000,= opgehaald in meer dan 20 kerken en verdeeld onder bijna 700 huishoudens.

Dit doet God

In aflevering 15 “Waarom zou je alles doen?” van de podcast DitDoetGod! vertelt Pieter de Weerd hoe One-Apeldoorn is ontstaan en wat hem daarin zo motiveert. Je hoort ook ds. Gertrudeke van der Maas die negen jaar geleden startte met een idee waar in 2020 ruim 700 gezinnen in en om Apeldoorn bij betrokken zijn.

#15 Waarom zou je alles doen

Luister naar het verhaal van Pieter en Gertrudeke:

Dit doet God! · Waarom zou je alles doen?

Over ‘Dit doet God’
In de podcast Dit doet God! gaat collega Klaas Quist op zoek naar verhalen van wat God onder ons doet. Het zijn verhalen van mensen als jij en ik. Verhalen uit het leven van alle dag.  En in die verhalen gaat Klaas op zoek naar de plaats die God daarin heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt