Menu

Van diaconieën komen vragen binnen over het corona virus. Wat betekent dit voor het collecteren en het vieren van het avondmaal? En heeft het ook gevolgen voor het brengen van bezoeken?

Kijk voor actuele informatie in ons corona-dossier
[Laatste update: 20.03.2020 – verwijzing naar ons dossier opgenomen]

Diensten

Gezien de nieuwe richtlijnen van de overheid is de aanbeveling om alle zondagse kerkdiensten met meer dan 100 bezoekers de komende zondagen niet door te laten gaan. In ieder geval tot 31 maart.

Sommige gemeenten kiezen er voor kleine samenkomsten te organiseren, bijvoorbeeld in huiskamer setting. Sommige gemeenten kiezen er voor de diensten komende zondag live te streamen (online uitzending) voor gemeenteleden en anderen. Steunpunt KerkenWerk publiceert een lijst van kerken (GKV / NGK) die diensten live uitzenden komende zondag.

Bezoekwerk

Op dit moment hoef je met je bezoeken niet anders om te gaan dan in een situatie van een gewone griep. Wel adviseert het RIVM om geen handen meer te schudden. Als iemand geen griepklachten heeft, dan is goede hygiëne voldoende. Heeft iemand wel griepklachten? Dan is het wijs om contact voor nu even te beperken tot de telefoon.

Collecteren

Volgens het RIVM vormt het doorgeven van de collectezak geen risico. De kans is namelijk klein dat het virus zich verspreidt via voorwerpen. Denk je toch over andere manieren van collecteren na? Een alternatief voor collectezakken is het plaatsen van een offerschaal voor in de kerk of bij de uitgang van de kerkzaal. Gemeenteleden kunnen langslopen en hun bijdrage in de offerschaal leggen. Bijkomend voordeel: de collecte komt zo als volwaardig onderdeel van de eredienst nadrukkelijk in beeld.

Ook kun je de mogelijkheid bieden om geld over te maken via de smartphone. Toon daarvoor dan het rekeningnummer van de diaconie op de beamer, samen met een unieke code voor elke collecte. Die code kunnen gemeenteleden invoeren als betalingskenmerk bij het overmaken in de bankieren app. Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van een collecte-app.

Het Avondmaal

Met betrekking tot het Avondmaal is het aan te raden om niet te drinken uit één gezamenlijke beker, maar een andere vorm te kiezen. Daarnaast  spreekt het vanzelf dat de mensen die brood en wijn klaar maken en uitdelen hun handen van te voren goed wassen. 

Hier lees je meer over avondmaal vieren met kleine cupjes. Kleine cupjes kun je online bestellen, bijvoorbeeld hier.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
www.steunpuntkerkenwerk.nl/coronavirus-kerk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt