Menu

Kerken in heel Europa pleiten voor een einde aan het beleid om vluchtelingen te concentreren in gesloten kampen, zogenaamde ‘hotspots’, aan de rand van de Europese Unie. Ze vragen om een eerlijke verdeling over alle landen, en humane opvang. Speciaal van de kwetsbaarsten onder hen. In de Zaanstreek komen de kerken daarvoor elke zondag 500 seconden in actie.

Een van de ergste, meest intense en beangstigende nachtmerries uit mijn hele leven

Petitie

Samen met 12 organisaties bood Kerk in Actie dinsdag 29 september een petitie aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer aan, om Nederland te vragen 500 minderjarige vluchtelingen uit Griekenland over te nemen. Deze petitie wordt gesteund door meer dan 100.000 mensen, 173 gemeenten en 5 provincies, vele kerken, artsen, wetenschappers, (oud)politici van alle kleuren, prominenten, en een groep voormalig onderduikkinderen.

Nachtmerrie

De afgelopen weken verschenen hartverscheurende beelden van kamp Moria na de eerste herfstregens. Journalist Ingeborg Beugel, die veelvuldig verslag doet over de situatie op Lesbos schreef: “Wat ik hier zie is een van de ergste, meest intense en beangstigende nachtmerries uit mijn hele leven”. 

Bid mee voor onze politici, dat ze beleid maken dat gericht is op bescherming van mensen in nood en eendrachtige samenwerking om vluchtelingen in Europa op te vangen in overeenstemming met het internationale recht.

beeld: Ingeborg Beugel

500 seconden estafette

In het spoor van diverse petities die op 29 september aan de Tweede Kamer zijn aangeboden, roepen de leden van de Zaanse Kerken de regering op om daadwerkelijk 500 vluchtelingen van Lesbos op te nemen.  Dit vanwege de humanitair onhoudbare situatie daar. Daartoe wordt vanaf zondag 11 oktober iedere zondag bij één of meer kerken een 500 seconden actie gehouden: Na afloop van de dienst gaan alle bezoekers voor 500 seconden naar buiten en hebben daar een bijeenkomst van 500 seconden die bestaat uit een uitleg, een gebed, een stilte en een lied.

Wellicht is deze vorm ook in jouw gemeente navolgbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt