Kerkgebouw steeds vaker multifunctioneel

Hoe ziet een kerkgebouw anno 2017 eruit? Is het belangrijk voor een gemeente om een eigen gebouw te hebben? En welke rol heeft dat gebouw in de buurt? Je hoeft niet altijd een bijzondere symbiose te hebben met de buurt, zoals in Hart van Vathorst van de GKv Amersfoort-Vathorst, om toch je gebouw optimaal te benutten.

Huurinkomsten

Zo kwam de samenwerkingsgemeente NGK-GKv Maastricht onlangs tot goede afspraken met de peuterspeelzaal Spet en Spat, die het klassieke kerkgebouw (de Waalse Kerk, gebouwd in de achttiende eeuw) mede gaat gebruiken. Dat levert ook de nodige huurinkomsten op. Het vereiste vanwege de wet- en regelgeving voor peuterspeelzalen wel de nodige aanpassingen aan de ruimte in het kerkgebouw en het betekent ook dat het gebouw niet beschikbaar is voor de gemeente tijdens de dagdelen dat de peuterspeelzaal er gebruik van maakt.

Vioollessen

De Open Hof (NGK Dordrecht) is al veel verder met het gedeelde gebruik van het gebouw. Naast een intensief gebruik door de eigen gemeente op zondag en door de week, vinden er ook diensten plaats van de Vietnamese Protestantse Gemeente. Maar er worden ook vioollessen gegeven en EHBO-cursussen, waarbij waarheidsgetrouw geschminkte mensen met hun ‘wonden’ rondlopen, en de voedselbank gebruikt het gebouw als uitgiftepunt. Daarnaast zijn er verenigingen uit de buurt die het gebouw gebruiken voor hun vergaderingen: twee verenigingen van appartementseigenaren en een moestuinvereniging. Ook wordt de kerk benut als uitgiftepunt voor kranten.

Diaconaal

De Open Hof heeft verder buurtwerk opgezet in de wijk Sterrenburg, met onder meer elke laatste zaterdag van de maand een buurtmiddag met creatieve activiteiten. Elke dinsdag is er een inloopmiddag, met onder meer taalondersteuning, een creahoek, een bidhoek, verkoop van tweedehandskleding en een beweeguurtje.

 

Op welke manier zetten jullie je gebouw in ten dienste van de buurt? 

 

Bron: OnderWeg. Beeld: Changjin Lee/Flickr.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *