Kerk voor de buurt

De startzaterdag met barbecue voor de eigen gemeenteleden is verleden tijd. Als we iets willen betekenen voor onze omgeving, dan nodigen we de buurtbewoners ook uit. Dat was een inspirerende gedachte tijdens een interactieve kerkdienst van de Immanuelkerk (NGK) in Amstelveen.

Co Beukema, lid van de Immanuelkerk, schreef ons dit enthousiaste verhaal:

‘In een straal van 150 meter rond het kerkgebouw zijn deze zomer 15 nieuwe eengezinswoningen en 20 appartementen voor vijftig plussers opgeleverd. Dit moment hebben we benut om de buurt (155 adressen) uit te nodigen voor een buurtfeest onder het motto: ‘Bent u ook benieuwd wie uw nieuwe buren zijn?’.

Uitnodiging

Een fleurige uitnodiging met ballon en serpentines is huis-aan-huis verspreid. De aanmeldingen kwamen al snel binnen in de brievenbus van de kerk en via een speciaal e-mailadres. ‘Kom kennismaken met de buren. De Immanuelkerk zorgt voor drankjes en de maaltijd; de buren zorgen samen voor gezelligheid.’ Contact leggen met de buurt en bekendmaken dat we er ook voor hen zijn, was het doel.

Burendag

En gezellig en geanimeerd werd het op zaterdag 3 september. Een zonovergoten middag waar ruim honderd mensen heerlijk hebben gegeten van de barbecue en de salades waarvoor gemeenteleden hadden gezorgd. Zo hadden we onze eigen burendag en hoefden we niet te wachten tot de Nationale Burendag op 24 september. Veel buurtbewoners namen onder leiding van enkele gemeenteleden een kijkje in het kerkgebouw. De vrolijke muziek van Jazz & Joy trok de buurtbewoners makkelijk over de drempel. Saxofonist Jacob en pianist Joram zorgden voor een extra feestelijk tintje, ook tijdens de barbecue toen ze buiten speelden.

Goed gesprek

Door de ongedwongen sfeer konden we als initiatiefnemers van het buurtfeest de omwonenden kennis laten maken met de activiteiten die we voor de buurt doen: de koffieochtend, de ontmoetingsmaaltijden, de Alphacursus, maar ook voor een goed gesprek of luisterend oor kunnen ze bij ons en onze predikant terecht.

En wat bleef er over na dit feest? Juist! Stokbrood en vissalade …’

Verhalen

Mooi om verhalen uit de kerken te horen, waaruit blijkt dat de betrokkenheid met de buurt handen en voeten krijgt. Hoe is dat in jouw gemeente? We zijn benieuwd naar jullie verhaal! Mail ons via info@diaconaalsteunpunt.nl