Menu

Jongeren, de kerk en corona

Het is stil geworden; op straat, in de scholen en in de kerk. Waar het eerder zo normaal was dat je elkaar tegen kwam en sprak is dat nu zomaar weg. De Bijbelkringen, clubs en catechisatie zijn zomaar aan het eind van het winterseizoen gekomen en houden stilletjes op voor dit seizoen.

Dat betekent ook dat het contact met onze jongeren anders geworden is. We moeten naar andere wegen zoeken om te weten hoe het met ze gaat want loslaten is juist nu geen optie! Nu gebeuren er al veel mooie dingen via de digitale media. En gelukkig is dat juist ook de plaats waar we onze jongeren kunnen vinden! En waar we hen ook in kunnen zetten!

Een paar aandachtspunten om deze coronatijd op te letten waar het gaat om onze kinderen en jongeren:

 • Sinds de persconferentie van het kabinet dat alles en iedereen binnen moet blijven is er enorm veel bedacht en gedeeld op het gebied van kinderen en jongeren in de kerk! Van kliederkerk tot kerkboekjes en van interactieve jeugddiensten tot catechisatie via Zoom. Maak hier gebruik van en deel het ook als jij iets moois bedacht hebt! Alle werkvormen zijn welkom! Voor meer info: missienederland.nl | www.onderwegonline.nl | www.jeugdwerksteunpunt.nl
 • Uit de nood geboren zijn we als kerken nu aangewezen op online kerkdiensten, vieringen en andere samenkomsten. Het is verbazingwekkend om te zien hoe hard er wordt gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Vergeet als gemeente niet dat de experts op dit gebied dichterbij zijn dan je denkt. De jongeren van nu zijn gewend om op deze manier te communiceren. Blijf dus niet met een paar, overigens zeer gewaardeerde!, 60 +-ers martelen om het voor elkaar te krijgen maar schakel hiervoor je jongeren in. Dat kunnen ze goed!
 • Blijf in contact met je jongeren! Fysiek is dat even lastig maar zoek ze daar waar ze te vinden zijn: de digitale snelweg. Misschien moet je hiervoor uit je comfortzone komen maar ga naar de plek waar ze zijn. Vraag ze gewoon hoe het met ze gaat; thuis, met school en met henzelf! Dat zal hen goed doen – zelfs als ze dat helemaal niet laten merken! 😉
 • Voor de eindexamenjongeren vervalt het centrale examen. Hoe staan ze er voor? Zijn ze al min of meer geslaagd of is het spannend? En de teleurstelling dat examenstunts, feesten en je middelbare school afsluiten in het water valt .. hoe gaan ze daar mee om? Laat hen merken dat je na ze denkt en vraag hen er naar!
  Hetzelfde geldt voor de groep 8-ers. De eindmusical en het kamp vallen voor veel kinderen in het water. Leef met ze mee!
 • En dan de angst die er ook bij kinderen is. Ze horen veel en zien veel op beelden op televisie of op het internet. Blijf met hen in gesprek. Ook als het dichterbij komt en opa of oma niet meer bezocht mag worden of ziek zijn geworden.
  Het kan misschien nog weer extra werk zijn wat we op jullie schouders leggen maar je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Schakel je jeugdwerkers in en vraag hen contact te houden met de kinderen en/of leg dit neer bij een groepje mensen in je gemeente met hart voor God en voor kinderen. Maar laat hen merken dat ze gezien, gehoord en gemist worden in deze tijd!
 • Voor een deel van de jeugd is het buiten een rare tijd, waar de kracht van het gezin veel goeds tot gevolg heeft -  ik word blij van plaatjes van gezinnen aan de keukentafel waar iedereen zijn of haar huiswerk maakt. Maar voor een deel van de gezinnen is dit niet vanzelfsprekend; gezinnen waar zorgen zijn, waar vader en/of moeder uit beeld is of waar kinderen niet veilig zijn en de escape van school en de sportclub nu moeten missen. Dit staat meestal niet op een bordje bij de voordeur. En nu de voordeuren ook nog eens dicht zijn is dit moeilijk om te weten te komen. Maar als je hiervan weet; let extra op deze kinderen/gezinnen! Laten we samen God bidden om open ogen en open oren om te ontdekken wie Hij in je hart en op je weg brengt!
 • Vanuit de kerken is een initiatief gestart om elkaar te helpen: nietalleen.nl. Hier kun je hulp vragen of als kerkgemeenschap hulp aanbieden. Samen met veel andere kerken en organisaties is dit initiatief vorige week gestart en we bevelen het van harte bij jullie aan! Ook als catechesegroep of jeugdclub kun je hier prima bij aanhaken!

Van harte zegen en wijsheid en armen vol liefde gewenst voor jou samen met je kinderen en jongeren!

Deze tekst is geschreven door Petra Kiks, jeugdwerk adviseur bij het Jeugdwerk Steunpunt.

Inspireer elkaar!

Er komt in deze tijd ontzettend veel creativiteit los. Dat is geweldig inspirerend om te zien. Daarom willen we al die mooie ideeën hier delen met anderen. Dus heb je zelf een mooi idee of goede suggestie? Geef het aan ons door! Samen staan we sterker.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt