Daarnaast is het goed om in een apart overleg de nieuwe diakenen mee te nemen in het werk van de diaconie. Daarin kun je duidelijk het doel van de diaconie neerzetten: bouwen aan een diaconale gemeente.
Een actueel diaconaal plan kan hierbij behulpzaam zijn. Het helpt om nieuwe diakenen mee te nemen in de visie en de plannen van de diaconie. Ook is het een perfect moment om als diaconie weer eens even stil te staan bij de vraag: waar willen we over een aantal jaren staan met de diaconale gemeente en hoe werken we daar de komende jaren concreet naar toe?
Daarnaast helpt een actuele versie van het handboek van de diaconie nieuwe diakenen praktisch op weg. Dit handboek bevat alles met betrekking tot de praktische organisatie van het diaconale werk. Denk aan allerlei afspraken en procedures rondom vergaderingen, steunverlening en financiële reserves,. Voor nieuwe diakenen is niets vanzelfsprekend. Het is daarom goed om dit handboek samen met hen door te nemen.
Andere zaken die tijdens dit overleg aan bod komen zijn:
- De wijze van vergaderen.
- De structuur van de gemeente, de rol van diaconaat en de diaken daarbinnen.
- Doel en inhoud van het diaconale bezoek.
- Wat is de plek van gebed en Bijbellezen daarin?
- Hoe plan je je bezoeken.
- Hoe rapporteren we op de vergadering?
- Taken op de zondag en rondom het avondmaal.
Maak aan het eind afspraken over het vervolg van de inwerkperiode. Het is belangrijk dat nieuwe diakenen weten bij wie ze met hun vragen terecht kunnen. Stel een ‘mentor’ of contactpersoon aan en kies daarvoor bij voorkeur iemand die goed kan overdragen.