GroeneKerkenroute voert langs duurzame kerken

De GroeneKerkenactie houdt op zaterdag 23 juni in vijf regio’s een GroeneKerkenroute. Elke fietsroute voert langs drie tot zes kerken die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. De organisatie hoopt dat de route belangstellenden zelf ook aanzet tot groene stappen.

Er zijn vijf fietsroutes uitgezet in alle uithoeken van het land. De startpunten zijn: Eindhoven, Wageningen, Assen, Haarlem en Middelburg. Geïnteresseerden kunnen ervoor kiezen om zich bij een groepstocht aan te sluiten of op eigen houtje op pad te gaan. Een pitstop bij een kerk duurt ongeveer twintig minuten. Bezoekers worden verwelkomd met een biologische versnapering en zien en beleven welke groene stappen de betreffende kerk heeft gezet.

Campagneleider Hanna van der Horst: ‘Als GroeneKerkenactie willen we christenen en andersgelovigen in Nederland inspireren en aanzetten tot duurzaamheid. Een duurzame levensstijl is een natuurlijke reactie op de prachtige schepping die ons is toevertrouwd, maar ook een vorm van naastenliefde. Hoe wij omgaan met de natuur en het klimaat, heeft invloed op de levenssituatie van mensen wereldwijd. Als gemeenschap kunnen kerken hierin echt een verschil maken.’

De ene kerk neemt je mee het dak op om de zonnepanelen te laten zien, de andere kerk heeft een unieke oplossing gevonden om het energieverbruik naar beneden te brengen en weer een ander bakt biologisch avondmaalsbrood of heeft een eigen moestuin.

De GroeneKerkenactie wil stimuleren dat kerken duurzamer en groener worden en dat die kerken – van beginner tot duurzame expert – elkaar vinden en aanmoedigen. De actie richt zich op alle geloofsgemeenschappen die actief aan de slag willen met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap.

De routes en de deelnemende kerken vind je op: www.groenekerken.nl/groenekerkenroute

 

Afbeelding: unsplash / Blubel.