Menu

Gratis proviandkast

De ‘little free pantry’ is een voorraadkastje met levensmiddelen waar je een artikel uit kunt pakken als je iets nodig hebt. Mensen die als goede buur iets kunnen en willen missen, kunnen artikelen in het kastje leggen zoals bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, potjes saus, pindakaas, luiers of zeep. Zo help je elkaar! Het kastje kan overal staan, bijvoorbeeld in een voortuin, bij een wijkcentrum, een kerk of bij een winkelcentrum. Zo wordt het kastje ook een sociale ontmoetingsplek. Het idee borduurt voort op de ‘minibieb’-kastjes waaruit mensen gratis boeken kunnen pakken. Een principe dat ook in Nederland niet onbekend is.

Pak wat je nodig hebt

Het principe van de proviandkast is simpel: pak wat je echt nodig hebt, geef wat je kunt missen. In principe is het kastje het hele jaar open. Als je iets kunt missen, dan kun je artikelen zoals bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, een potje saus, pindakaas, luiers of zeep in het kastje leggen. En heb je iets nodig, dan kun je dit uit het kastje pakken. Zo help je elkaar! De voorwaarde is dat de artikelen goed, ongebruikt en houdbaar moeten zijn.

Het doel van deze gratis buurtwinkel is aan de ene kant het tegengaan van voedselverspilling en aan de ander kant het helpen van buurtgenoten. Een mooie bijkomstigheid is dat zo’n buurtwinkeltje ook vaak een ontmoetingsplek wordt waar leuke gesprekken ontstaan.

In januari 2017 is René Verhoogt met zo’n winkeltje begonnen in Purmerend en sindsdien breidt het initiatief zich uit. Inmiddels is er zelfs een stichting voor opgericht (www.stichtingsogoed.nl).

kastje aan de muru

In Hoofddorp hangt ‘het kastje aan de muur’ van de kerk.

Kastje aan de muur

In Hoofddorp heeft gemeente De Ark een ‘kastje aan de muur’, zoals het binnen de kerk en de wijk wordt genoemd. De initiatiefnemer raakte enthousiast over het idee na een bericht op Facebook en de ervaringen in Amerika. Nadat zij dit besprak met een gemeentelid, is het voorgesteld aan de diaconie. Die was direct bereid mee te werken. Via de stichting So Goed is een kastje besteld wat aan de kerkmuur is gehangen. Omdat het aan de kerk vastzit, was het niet nodig een vergunning aan te vragen. Naast alle behulpzame buurtbewoners heeft het project ook de aandacht van de middenstand. Zo heeft de bakker uit de wijk besloten om het brood dat hij over heeft, te doneren. Inmiddels worden verschillende gezinnen uit de wijk geholpen door het kastje en ontstaan er ook nieuwe contacten. Op dinsdag, als er markt is in de wijk, stelt de kerk haar deuren open en lopen mensen even binnen voor een praatje als ze een product uit het kastje hebben genomen of er juist iets inzetten.

Een eigen kastje

Laat je enthousiasme niet verloren gaan! Dat is de eerste tip van de initiatiefnemer in De Ark. ‘In mijn omgeving was een aantal mensen best cynisch over het project. Ze waren bang dat het kastje vernield zou worden of dat mensen misbruik van de gulheid van anderen zouden maken. Misschien gebeurt het ook wel dat mensen spullen meenemen die zij ook zelf kunnen kopen, maar er zijn ook zeker mensen die wij hiermee echt uit de problemen helpen. En daar gaat het om!’ Wil jij ook een Little Free Pantry bij jouw kerk? Kijk dan eens op www.diaconaalsteunpunt.nl/inspiratie/lfp of bezoek de website van Stichting So Goed www.stichtingsogoed.nl.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt