Kerk met stip
Nogal wat gedetineerden ontdekken tijdens hun gevangenschap de waarde van het geloof en van de christelijke gemeenschap. Toch vinden ze na hun vrijkomen moeilijk aansluiting bij een lokale kerk. Ze kennen weinig mensen, de kerk is vaak een middenklasse kerk, ze voelen zich schuldig, het zit niet in hun systeem.
Voor een ex-gedetineerde is het vaak moeilijk om terug te keren naar de samenleving en de draad van een gewoon leven weer op te pakken. Het geloof en de steun van een gemeente zijn juist dan van groot belang. Gelukkig zijn er kerken die ex-gedetineerden een kerkelijk en sociaal een dak boven het hoofd willen bieden. Dit zijn de zogenaamde kerken met stip. De stip herinnert aan een vroeger gebruik. Zwervers brachten vroeger als teken een stip aan op huizen en boerderijen die bekend stonden om hun gastvrijheid voor zwervers. Kerken met Stip heeft hier op voortgeborduurd.
Hoe welkom zijn ex-gevangenen in jouw kerk?
Wat moet je doen om Kerk-met-stip te worden?
- Zorg voor draagvlak in de gemeente, bij de kerkenraad en de voorganger(s).
- Regel opvang en begeleiding voor gasten uit deze doelgroep.
- Zorg voor goed beleid hoe u nieuwkomers in je gemeente introduceert.
- Zorg dat de gemeente snapt dat nieuwkomers anoniem willen snuffelen en kunnen afhaken.
- Ex-gedetineerden kunnen terugvallen. De gemeente moet alert zijn en weten waar ze terecht kan als zich problemen voordoen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kerken met Stip.