Menu

Helpen bij echtscheiding

Hoe help je mensen verder rond relatieproblemen en echtscheiding? Als de scheiding een feit is, (hoe) kun je dan barmhartig kerk zijn? Kun je liefdevol zijn wanneer je ervan overtuigd bent dat een huwelijk niet bedoeld is om in een echtscheiding te eindigen?

Een voorbeeld. Zodra je bericht krijgt van een huwelijk dat op springen staat, schat je de situatie in. Automatisch heb je al een idee wie de boosdoener is, of wie het laatste zetje heeft gegeven. Naast de positieve kanten van de mensen zie je opeens ook hun mindere kanten heel scherp. Hoewel de scheiding je verrast, kun je je toch heel goed voorstellen dat het zo is gegaan. Het is toch eigenlijk hun eigen schuld. Ze waren gewaarschuwd en hebben er te weinig mee gedaan. Nu zie je wat ervan komt! Nogal logisch dat ze nu in de problemen zitten. Nu kunnen ze de hulp ongetwijfeld wel goed gebruiken.

RISICOGROEP

Alleenstaande ouders met kinderen behoren tot de groep mensen die verhoudingsgewijs het meest financieel kwetsbaar zijn. Vraag je als diaken regelmatig af wie er in je wijk en gemeente tot deze kwetsbare groep behoren. Houdt vervolgens de vinger aan de pols.

Vooroordeel

Een vooroordeel is heel menselijk. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je over de juiste informatie beschikt. Dat lukt rond een scheiding maar zelden. Was je ervan op de hoogte dat die vriendelijke man thuis losse handjes had? Zij kon er uiteindelijk niet meer tegen. Wist je dat die attente en voorkomende vrouw thuis flink kon kleineren? Niets wat haar man deed was goed! Wist je dat het welvarende leven dat ze leidden werd betaald door een dominante carrièrezucht?

De gemeente een thuis

Na een echtscheiding hebben mensen vooral behoefte aan steun en veiligheid. Liefst van mensen die dicht bij hen staan. Zich iedere keer weer te moeten verantwoorden maakt mensen schuw, waardoor het begrijpelijk is dat mensen zich terugtrekken. Het is echter de uitdaging om mensen zo snel  mogelijk weer te betrekken bij de processen in de gemeente. Extra aandacht is hiervoor juist wel nodig. Geen priemende blikken, maar een hand op de schouder, ‘leuk dat je er bent’, ‘je bent en blijft een van ons’. Een gemeente die aanvoelt als een thuis. Dit betekent dat de gemeente als geheel mag meeleven, maar ook ieder afzonderlijk vanuit de eigen gaven en positie.

wat kan de gemeente betekenen?

Wat de gemeente kan betekenen voor gemeenteleden rond een scheiding hangt sterk af van de mate waarin de gemeente als een thuis ervaren wordt. Denk je eens in dat je eigen kind in een echtscheiding raakt. Of een broer of zus. Die laat je toch niet in de kou staan, hoe de situatie of hun rol ook is? Reken maar dat je dan genuanceerd gaat kijken en bereid bent tot steun en hulp. Hoe is het dan bij je broer of zus in de Here?

Aandachtspunten rond relatieproblemen en echtscheiding

Verlies
  • Verlies van vertrouwde woonomgeving, vaak een kleinere woning.
  • Verlies van substantieel deel inkomen.
  • Rouwproces over verlies van huwelijk. Gefaald. Mogelijk opvatting een mislukkeling te zijn.
  • Schuld. Vrouwen nemen gauw het schuldgevoel en de schaamte op zich. Nogal eens legt de man zijn eigen fouten bij de vrouw neer. Ter voorkoming van aantasting van zijn ego.
Belastbaarheid
Isolement
Financiën
Gemeente

INFORMATIELOKET ALS WEGEN SCHEIDEN

Als een huwelijk definitief voorbij is, valt er veel te regelen, voor de betrokken echtgenoten én voor eventuele kinderen. Op www.alswegenscheiden.nl vind je meer informatie over uiteenlopende thema’s, van persoonlijke emoties en financiële aspecten tot juridische stappen.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt