Diaconie in beeld

De afgelopen weken kreeg het Diaconaal Steunpunt herhaaldelijk de vraag hoe je in de kerk het werk van de diaconie onder de aandacht brengt. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het organiseren van een diaconale zondag. Wil je ook handvatten hiervoor? We hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet.

Je kent vast wel het spreekwoord onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor het werk van de diaconie. Zorg er daarom voor dat jullie zichtbaar zijn. Deel met de gemeente waar je als diaconie voor gaat, wat mensen van de diaconie kunnen verwachten en wat de diaconie van hen verwacht. Dat kan op verschillende manieren.

Concrete tips

  • Organiseer een tijdcollecte waarbij mensen tijd kunnen geven aan bepaalde doelen. Dat kunnen organisaties zijn, maar ook activiteiten met gemeenteleden die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een draaiboek vind je hier.
  • Organiseer een omkeercollecte: gemeenteleden pakken een briefje uit de collectezak. Daarop staat een diaconale actie die ze die week kunnen uitvoeren. De CGK in Nunspeet heeft er ervaring mee, klik hier voor een overzicht van de opdrachten die zij gebruikten.
  • Houd een korte online quiz/enquête tijdens de kerkdienst met vragen over de diaconie. Voor de quiz kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de website Kahoot.
  • Wat vaak ook werkt is een interview in het kerkblad of live op een gemeenteavond. Door een ‘vraag-antwoord’ gesprek geef je tegelijk toch veel informatie over je werk als diaken. Inventariseer welke vragen er bij gemeenteleden leven of verplaats je in een gemeentelid en brainstorm met elkaar over de vragen. Goed om als diaken bij de antwoorden toelichting te geven met wat voorbeelden en verhalen, zo blijft de informatie beter hangen.
  • Plaats de diakenen met een foto en kort verhaal in het kerkblad. Als gemeentelid stap je vaak sneller op ze af. (Dat was die man met die puberdochters/leuke hobby/zelfde achtergrond als ik, enzovoort) Deze informatie kan ook in een folder over de diaconie of op de website.
  • Houd als diaconie een korte pitch, waar je duidelijk maakt waar je staat en waar je samen met de gemeente naar toe wilt.
  • Organiseer een zondag voor de stad, klik hier voor een voorbeeld.
  • Wellicht kun je een aantal groepen het kaartspel bloeiend diaconaat laten spelen. Dit kaartspel helpt om het gesprek over diaconie op gang te brengen. Je vindt het kaartspel hier.

Meer manieren om het werk van de diaconie beter bekend te maken het vind je hier.