Menu

De Verjaardagstas

De verjaardagstas is een initiatief van drie PKN-kerken uit Maarssen. De diakenen vinden het pijnlijk dat sommige kinderen hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er geen geld voor is. ‘Ik ben blij dat ik in de vakantie jarig ben’ zei een meisje uit groep zes. ’Want ik kan op school niet trakteren’. Voor een traktatie was geen geld, maar dat hoefden haar klasgenootjes niet te weten. Daarom gaan de diakenen in overleg met de wethouder over wat de kerken hierin kunnen betekenen. De verjaardagstas is geboren!

Ballonnen en Slingers

Er is een kindertas voor kinderen van drie tot elf jaar. Deze tas is gevuld met ballonnen en slingers, een tegoedbon voor een taart en een traktatie op school. Ook zit er een cadeaubon in zodat de jarige job zelf een cadeautje uit kan zoeken. Tieners van twaalf tot vijftien jaar krijgen een tegoedbon om met vijf vrienden of vriendinnen een uur te bowlen, inclusief consumptie. Ook zit er in de envelop een tegoedbon voor een appeltaart. Het is niet zo moeilijk om je voor te stellen hoe blij ouders zijn als ze hun kind toch een cadeau kunnen geven en hoe blij de kinderen zijn als ze kunnen trakteren op school.

‘De mooiste ontmoeting was bij een gezin, waar de vader mij een zegen meegaf omdat hij zo blij was.’ - Jacqueline (Mede-initiatiefneemster van de verjaardagstas)

Minimum inkomen

De verjaardagstas kan aangevraagd worden door gezinnen met een uitkering of een inkomen van maximaal 110% van het minimuminkomen. Jarige kinderen kunnen aangemeld worden via een speciaal telefoonnummer. Het merendeel van de ouders belt zelf, omdat ze weten dat alle informatie vertrouwelijk blijft. Het initiatief wordt bekendgemaakt via de nieuwsbrief van Sociale Zaken. Ook worden er kaartjes verspreid via (sociale) organisaties die deze kinderen kennen.

Om dit langdurig te kunnen doen, wordt diaconaal geld apart gezet voor dit doel. En de middenstanders die meewerken zijn gul in het geven van korting!

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt