Menu

Collecteer voor Tijd

Tijd is geld, zei de Amerikaanse autofabrikant Henry Ford al. Dus waarom niet een collecte houden waarbij mensen een deel van hun tijd geven? Dat sluit goed aan bij waar het geven in de collecte eigenlijk voor staat: je geeft jezelf in dienst van God. Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over het geven van je tijd en aandacht. Via de tijdcollecte wordt daarom geen geld maar tijd ingezameld.

Uiteenlopende activiteiten

Deel de zondag vóór de tijdcollecte bonnen uit, met daarop verschillende activiteiten en een aantal data. De activiteiten kunnen heel uiteenlopend zijn: een middagje liederen zingen met ouderen, knutselen met kinderen uit minimagezinnen of bijvoorbeeld een potje bingoën met verstandelijk beperkte mensen. Je kunt zelf projecten en activiteiten bedenken, maar je kunt hierin ook samenwerken met bijvoorbeeld Stichting Present. ‘De projecten moeten een verschil maken voor iemand en tegelijkertijd laten zien dat het gemakkelijk is om anderen blij te maken of te helpen.’

Via de bon geven gemeenteleden hun voorkeur voor een activiteit en datum aan. Op de zondag van de tijdcollecte worden de bonnen met de collectezak weer opgehaald. Vervolgens wordt het aantal personen en soort klussen in kaart gebracht. Daarna kunnen gemeenteleden individueel of in groepjes aan de slag voor de gekozen activiteit.

Ervaringen

De tijdcollecte is in verschillende vormen al in diverse kerken gedaan. Zo heeft de Nederlands Gereformeerde Kerk in Amersfoort-Noord een tijdcollecte gehouden voor hun Presentdag. De opbrengst: 176 uur te leveren door 67 gemeenteleden. En dan gaat het zowel om mensen die de handen uit de mouwen steken met verven, koken en tuinieren, als om mensen die de handen (letterlijk) ineenslaan en bidden.

Gemeenteleden van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Amersfoort-Noord serveerden bijvoorbeeld een zelfgemaakte lunch aan dementerende ouderen in multifunctioneel centrum Hart van Vathorst. Ook in Den Haag hebben kerken ervaring met de  tijdcollecte. Erik Douma is lid van de Ichtuskerk, een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, en doneert zijn tijd. Voor hem is het een ideale manier om iets voor een ander te doen:

‘Ik combineer een fulltimebaan met een gezin. Een druk bestaan! Hoewel ik graag iets voor een ander doe, brengt vrijwilligerswerk verplichtingen met zich mee die ik moeilijk kan verenigen met andere verantwoordelijkheden. Met de tijdcollecte kun je in één dag een groot verschil maken. Vorig jaar knapte ik met anderen het huis van een alleenstaande moeder op. Zij droomde jaren van wat wij in een dag hebben gedaan. Dat was een bijzondere ervaring.’ - Erik Douma, Lid van de Ichtuskerk

Zelf een tijdcollecte organiseren

Wil je in jouw gemeente ook een tijdcollecte organiseren? Dan kun je gebruikmaken van de mogelijkheden voor een tijdcollecte die Stichting Present biedt via hun Kerk Present-programma. Natuurlijk kun je ook een tijdcollecte organiseren met zelfgekozen activiteiten en doelen.

Diaconaal Steunpunt is

Derk Jan Poel

Teamleden van Diaconaal Steunpunt